Ho er virkelig for fin for det – så vi tok en liten sjekk om folk nyter varmen og natta på Sør-Helgeland. 
Og det gjør de!

Vi hadde første stans i Breisand i Sømna, der en østerriksk fotograf var i full gang med å ta bilder.
– Det er jo  både varmere og selvsagt mye lysere her enn hjemme i Østerrike, så jeg har sendt masse bilder hjemover, sier han, og erklærer seg alt for sky til å stille opp på foto.

Temperaturen rundt Sund i Sømna var varme 26 grader, men i Kvennvika på Sør- Kvaløy var det litt mer behagelig 23 grader klokken 00:00.
– Hei, ja her har vi campet. Vi var her på fullstappet strand hele dagen, tok ungene med hjem til Trælvik, pakket tok med teltet og dro tilbake hit, sier Lene Sund, som har tre aktive barn i strandkanten. Kristin, Annie og Erik klatrer i stein og finner plutselig ut at det kunne være krabber i strandkanten.

Mamma Lene henter noe å ha krabber i, og det tar ikke mange minuttene før fangst kan vises frem.
– Krabben var fin, men jeg gleder meg til vi får en gummibåt her, sier minstemann Erik og tar en ny kikk på krabben, om det er en jentekrabbe eller guttekrabbe.
Vi tester vannet på den fineste og reneste stranda i nærheten. Iskaldt selvfølgelig, men det kjennes godt før vi tar turen videre.

I Vennesund, klokka 00:30 møter vi Berit Myklebust Lian og Dag Roger Lian som er på ferie i Sømna. Dag Roger er opprinnelig fra området, men reiste hjemmefra i 1976.
– Vi har vært på sjøen hele dagen, blant annet i Harangsfjorden og Ursfjorden. Vi trodde det skulle være kaldere på sjøen, men nei, det var hett. Klegg var det også, men fint allikevel, sier de to, som bor i Molde.
Vi passerer ferja som ligger stille for natta, og Dag Roger kan fortelle at han som ung jobbet på ferja.

I Bjørnvika klokka 1:00 tror vi det kan være stille på campingen, men nei. Det grilles, det leses på toppen av campingbiler og vi treffer på et polsk par, som faktisk har bodd 30 år i Norge.
– Vi er nesten norske, og elsker å reiser rundt i Norge og å fiske. For 5-6 år siden fant vi dette stedet og vi anbefaler det til alle vi kjenner. Her er det kjekke båter, fint sted å gjøre til fisken og her er folkene så flinke til å hjelpe oss hvis vi trenger noe. Hyggelige er de og, skamroser de to, og ler på spørsmål om hva de skal gjøre neste dag
– Fiske mer selvfølgelig.

Natta senker seg og vi er spent på om vi treffer flere folk, men mot i den rosarosa nattehimmelen skimtes det kun trær og en og annen ku. I Brønnøysund klokka 1:30 er temperaturen 21 grader og vi tusler ned på gjestehavna for å se om det er liv.
– Vi tar bilder, sier Liva Pettersen og Anna Rande, begge fra byen.
– Det er deilig med varmt vær om natta, og dette opplever vi kun noen dager hvert år, så da må vi ut og nyte ferietid og sommer, sier de to.

Litt over to om natta tøffer Hurtigruten gjennom sundet, og når lysene skrus på mot kai ser vi at det også der er våkne sjeler som fotograferer, og nyter hint av trope.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre