Vi småløper gjennom Trondheim, for den lokalkjente bare må vise frem det hun kaller byens herligste butikk i god tid før stengetid. Vi går inn døra, og der finner vi daglig leder Kim Hikaru Kristiansen fra Brønnøysund, og effekter i flere etasjer.

Vi er inne i Outland, det vil si en av avdelingene i Norge, og som førstegangsbesøkende er det mulig å bli stum.
– Hva slags butikk dette er? Vi brukte å si at det var for nerdene som liker tegneserier, Manga og Sci-Fi, men etter hvert ble sortimentet utvidet og da oppdaget vi at det kvinnelige følget; kjærester, samboere eller koner, gjerne brukte like mye tid her som karene, og enkelte faktisk mer tid, sier Hikaru Kristiansen.
Han legger til at eldste faste kunden heter Knut og er 83 år gammel, og yngste faste besøkende er Daniel på seks år.

En planlagt liten runde i butikken blir en lang. En dame kikker på et av de japanske tegneseriene med fellesbetegnelsen Manga. Hun går forbi Yuri Life og et magasin med Kino, og handler et hefte hun tydeligvis har lett lenge etter.
I hjørnet viet universet til J. K Rowling er en rekke Harry Potter drakter, tryllestaver og andre effekter. I taket henger en sopelime i kjørestørrelse.
–  Om vi selger noen av disse? En konfirmant brukte en stor slump av pengegaven sin her nylig. Han kjøpte ikke bare en sopelime, men også det som faktisk koster dobbelt på mye; En Millennium Falcon Lego, sier butikklederen om det flygende skipet Han Solo gjorde mest kjent i Star Wars. Her altså i byggeklosseutgave med intet mindre enn 7541 brikker.

I andre enden av butikken er reoler på reoler med brettspill i alle mulige kategorier, sånn at den som kun er kjent med Ludo og Trivial Pursuit praktisk talt har flere verdener å sette seg inn i.
– Vi er fortsatt størst på bøker og tegneserier, forklarer Hikaru Kristiansen samtidig som vår personlige trondheimsguide begeistret finner ei bok hun har lett lenge etter, men også The Handmaid’s tale av Margaret Atwood, som hun står og vurderer å kjøpe.
– Hei, kan du hjelpe meg med dette, jeg trenger å bytte, sier en fyr som kommer inn i butikken og får oppmerksomheten til daglig leder.

Vi får etterpå vite at besøket er årlig happening i studentmiljøet i Trondheim; Studenter sendes ut med en penn og besøker lokalt næringsliv og andre for å bytte til seg stadig bedre saker, som til slutt selges for veldedig formål.
– I fjor fikk vi besøk av en med en frossen kalkun. Vi tok den i bytte mot tegneserier. Han som kom innom nå hadde med seg en bibel. Han fikk Fortnite-effekt og en dørmatte. Det er alltid artig å høre hva de klarer å få byttet til seg til slutt, sier Hikaru Kristiansen.

Han er ikke ukjent med bytting av saker, for på Outland kan du vandre inn med samleobjekter, som Pokemonkort, Magic the Gathering eller gamle Nintendo spill.
– Hva sa du? Har du gamle Star Wars tegneserier hjemme? Vil du selge, spør daglig leder, men får beskjed fra denne stjernekampentusiasten at bladene nok er lest i filler. Og litt til.
Og der det å lese tegneserier og bøker kan være en svært ensom handling, kan det være særdeles sosialt å besøke Outlander i Trondheim.
– Vi har i tredje etasje rom der vi kjører ukentlige turneringer; for tiden pokemonliga, miniatyrspilling og rollespill. Det er populært, sier Hikaru Kristiansen.

Som altså opprinnelig er fra Brønnøysund. Kystbyen som trolig er mest kjent for Brønnøysundregistrene.
– Hvorfor jeg flyttet derfra? Jeg jobbet i ett år på bilfergen som går fra Horn til Igerøy i Vega, men fant ut at det ikke var for meg. Jeg tok en lang utdanning innen illustrasjon og grafikk. Dette jobbet jeg med i noen år, forklarer han.
Kim Hikaru Kristiansen ønsket å ta ett friår fra arbeid.
– Men jeg fant ut at det var utlyst ny daglig lederstilling hos Outland i Trondheim. Min tanke da var å jobbe med butikk i ett år, og så gå tilbake til grafisk arbeid. Jeg tenkte det var fint å jobbe med det som var hobbyen min!
Når dette var?
I 2004, sier han med smil og forteller på oppfordring at Zelda-universet er et av hans favoritter, og at det er rene julaften hver eneste gang vareforsendelser kommer.

I andre etasje blir nysgjerrigheten vekket av et vikingspill i et monter og veggpostere av en drage som stiger til himmelen over en vulkan. Posteren bærer en tittel vi har hørt så mange ganger fra glade rollespillere som elsker verdenen der mennesker møter alver, halv-orker og dverger – for å nevne noe.
På tur ut slår vi av en liten prat med medarbeider Alexander Bendikssen.
– Det er nesten farlig å jobbe her.
– Farlig?
– Ja, når lønna kommer, forsvinner den like fort, for jeg går gjerne hjem med fire bæreposer med saker kjøpt her og ikke mat til resten av måneden. Men det er verdt det, gliser han.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Kim Hikaru Kristiansen er opprinnelig fra Brønnøysund, men har kombinert jobb og hobby i Trondheim.