– Få en smakebit – en opplevelse!

0
888

Det er interessant å gå inn dørene til en nesten-ny utstilling. Ekstra spennende er det når utstillingsnavnet inneholder ord som drivkraft og juhtiehtidh – og når kunst, bruksgjenstander, kuriosa, musikkinstrument, illustrasjoner og dataskjermer venter rundt neste hjørne – i tillegg til muligheten for å kikke, kjenne, prøve og undre.

Kongelig eide gjenstander side om side med moderne bedrift. – Ei jordmor du kan lære mer om i utstillingen hadde instrumentet under her i eie, sier Helle Nielsen Estensen.

Vi er på Helgeland museum i det gamle samvirkelaget i Hommelstø i Velfjord, enda mer presist midt i samlingen til Velfjord Historielag. Vi har passert skiltet Drivkraft/Juhtiehtidh og forklaringen på det doble utstillingsnavnet finner vi så snart vi har rundet en tunell viet den majestetiske nasjonalparken Lomsdal/Visten. For blant tablåer av de mer moderne slaget om Brønnøy Kalk og Brønnøysundregistrene, finner vi det avdelingsleder og kurator Helle Nielsen Estensen synes er aller finest;
– Det er den sørsamiske samlingen vår, med utstyr, klær og spesielle gjenstander. Vi ønsker å formidle den samiske kulturen og historien via deres stemme, og håper å lykkes med det. Vi har fått råd og bistand fra Sijti Jarnge i Hattfjelldal og Saemien Sijte på Snåsa og er veldig takknemlige for den tiden de har tatt seg under utviklingen av utstillingen vår, sier hun.

Gamle bruksgjenstander og viktig del av kulturarv

Og lar oss få oppleve et lite hjertehopp, for midt inne i lokalet er det laget et lavvolignende krypinn med teltduk i topp. Det står mørklagt før noen går inn. Vi beveger oss et skritt inn, og vips;  et skarpt lys kommer på og bader en tydelig velbrukt håndpassende gjenstand som er omgitt av sagn, undring og ikke så rent lite mystikk. Hva det er? Det er verdt turen dit for å oppleve det selv.
– Denne nye utstillingen vår åpnet forsiktig før jul 2021, men ikke så mange har rukket å se samlingen som skal vise hvordan kreftene i naturressursene har påvirket og faktisk skapt grunnlaget for liv for menneskene i Brønnøy. Nå må jeg skynde meg å fortelle at om jeg har vært ansatt her siden 2015, har jeg hatt permisjoner for å få tre små, så det har vært inne flere dyktige mennesker som har bidratt til å skape utstillingen, sier Helle Nielsen Estensen, som akkurat har avsluttet nok et digitalt møte med Helgeland Museums andre ansatte.

I kuriosakabinettet er det mye spennende, nederst så vi dette vi aldri har sett før.

Vi runder et hjørne i utstillingslokalet og får se et kuriosakabinett med små, unike gjenstander; blant annet et lite giktbelte som ser ut til å ha et runetegn på seg; eller er det bare laget et symbol som er fint å se på?; det er mye å spekulere på her.
– Utstillingen er ikke helt ferdig. Som du ser ved siden av dette kuriosaskapet står det en skjerm folk kan trykke på for å få informasjon om det de ser. Den kan vi både fylle på med informasjon, og det kjekke er at om vi bytter ut med noen av de mange, mange andre flotte og spesielle gjenstandene Velfjord Historielag har i sin samling, er det også enkelt å bytte ut informasjonen digitalt, sier Nielsen Estensen.
Hun er selv fra Sausvatnet, et lite naturvakkert sted i denne delen av Brønnøy kommune. Et sted ikke så veldig langt fra museets trolig flotteste tun; Minnetun, bygdemuseet på Strøm, som hver sommer lar turister og lokalbefolkning få se gamle bygg – og dit mange tok turen for å se den mye omtalte sekken som aldri må åpnes. Aldri!

Denne sekken har en spesiell historie. – Den er fortsatt en av hovedattraksjonene til museet, folk spør etter denne, sier Nielsen Estensen.

En sekk vi nå kan få se i et monter i utstillingen Drivkraft/ Juhtiehtidh.
– Ja nå er den flyttet hit hvor den får jevnere temperatur og kan bevares bedre. Og for den som aldri har hørt om sekken før: En mann skulle passe på denne brune lerretssekken for en samisk mann. Eieren sa «Den som åpner sekken skal det gå ille med», noe som nok kunne bety mange ting, men som skal ha gitt passeren skikkelig respekt og ønske om å holde den lukket, forklarer Nielsen Estensen. Vi skutter oss litt ved tanken på alle  historiene vi har hørt om hva som har skjedd med folk som skal ha forsøkt å åpne sekken, men vi forstår at de fleste historiene er spenningsgrøss fra folk med frodig fantasi.
Hun rister på hodet når vi spør om hun har tatt en kikk.
– Vi har ikke tenkt å åpne den! Den skal stå som den er, sier hun.
Vi går videre i ei utstilling der vegger, montre, tekster og bilder på veggene er produsert av brønnøysundbedriften BRAKS.
– Det er ekstra kult at det går an å få til ting med lokale krefter, og det til et så fint resultat, synes Nielsen Estensen.

Sterke mennesker, sterke liv, Ol-Tomså er sagnomsust.

Vi passerer gjenstander til bjørnejegeren Ol Tomså; blant annet våpen og klokke. Ol Tomså het Ole Elias Thomassen og var kjent for ha skutt mer enn 100 bjørner imellom reindrift og annet virke i området for mer enn 200 år siden. På andre siden i lokalet står en vakker kvinne av utstillingsmodelltypen og på siden henger et lite utvalg av klær.
Men hva er det i utstillingsmonteret like ved? Et musikkinstrument vi ikke har sett maken til.
– Ja, hva dette spektakulære stykket historie gjør i lille Velfjord er det ikke godt å svare på, for dette klaverinstrumentet fra 1787 var brukt i det kongelige teater i København og var derved eid av kong Christian den 7. av Danmark/Norge. Det passer vi godt på og synes det er stas å vise frem, sier Nielsen Estensen.
Hun legger til at det samtidig er passende at det finnes noe sjeldent på musikksiden akkurat i Velfjord.
– For musikktradisjonen i bygda er veldig sterk og det er en omfangsrik mengde nedskrevne noter og viser fra årtider tilbake. Her har det vært mange instrumentkyndige folk og det er det fortsatt, sier hun.

Vi skal til å takke for omvisningen men får øye på noe som nettopp handler om musikk. Et «teppe» på gulvet kan brukes for å lære en dans og på et bord står et instrument vi kan prøve selv.
– Dette er en replika av en salmodikon, kom veldig gjerne og prøv selv. Hele utstillingen er en introduksjon og en smakebit som viser hovedtrekk av Velfjord og Brønnøys historie. Vi er fortsatt ikke helt ferdige med selve utstillingen, for blant annet skal skogvokter og forfatter Arvid Sveli sitt arbeid formidles, og vi skal i utstillingen til Lomsdal/Visten visualisere mer, forklarer hun.

Sjøkikkerten som står under skiltet ser velbrukt ut!

Skulle noen ha lyst til å besøke denne avdelingen av Helgeland Museum er det åpent på dagtid tirsdager og torsdager med en liten kafe. Det samme onsdag ettermiddag/kveld, og skulle det være folk på jobb, åpner de dørene.
– Vi ønsker virkelig besøk, så vi oppfordrer de som er interesserte til å kontakte oss for å se utstillingen og til sommeren er det åpent nesten hele uka, utdyper hun.
Skulle du ønske å ta familien med på en helt spesiell sommeropplevelse er sankthansaften den 23. juni tidspunktet å ta turen hit. Da lages det jønsåk-bål og på Lillehegge vil forfatter Vigdis Ellingsen kåsere om huldra, folketro og Sølvbrura. Etter foredraget, som er gratis for barn, kan du forflytte deg til ungdomslagshytta ved Engavatnet, der det blir salg av rømmegrøt og mer som hører dagen til. Og – se der for musikkøret og dansefoten – det blir trekkspillmusikk med mulighet for å ta en svingom på platten!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Her kan du ikke ta feil: Har du svingt av hovedveien ved spisestedet Persplassen og kjører rett frem ser du snart et bygg med så spennende foto at vi gjerne stopper bare for å ta en kikk. Her er gamle samvirkelaget som i dag rommer Helgeland Museums avdeling i Brønnøy.