Er det nå tid for fjelltrim, eller bør fysisk aktivitet være begrenset til korte turer?
– Med noen hensyn kan du godt gå på lokale topper. Vi i DNT Sør-Helgeland (Den Norske Turistforening) bruker nærområdet mest mulig, sier Othilie Rodahl, som selv måtte avbryte sin «Norge på langs-tur».

Folkehelseinstituttet er klare i sin anbefaling til det norske folk i disse virustider; Vi alle kan gå ut på tur, så lenge vi holder avstand til andre. Men situasjonen har på ulik vis gitt konsekvenser for de som er vant til å håndtere turer og turfolk, fra å kutte hytteturen til endringer for turarrangører og turoperatører.
– Vi i DNT er anbefalt å ha rolig aktivitetsnivå, sånn at planlagte turer og fellesaktiviteter er avlyst, foreløpig frem til 1. mai. Dette betyr at våre hytter per nå er stengte. Følg gjerne med på vår FB-side, der vår leder Solveig Lomsdal gir ny informasjon og tips etter hvert, sier Rodahl, som sitter i styret i den lokale foreningen. (På foto sammen med huskyen Yolo.)

Rodahl, som er fra Skåren i Brønnøy, var på tur på langs i Norge da viruset stoppet planene.
– Min opplevelse fra tur, blant annet i Jotunheimen, er at det er veldig mange hyggelige mennesker som går turer. Og etter å ha sett mer av Norge er jeg blitt klar over for et fantastisk område vi har i den lokale nasjonalparken Lomsdal-Visten. Jeg har anbefalt området til mange jeg har møtt, og jeg ser veldig frem til at det våres skikkelig der og at det er mulig å dra dit. Min store drøm er å være i Lomsdal-Visten over tid; gjerne en høst med jakttillatelse, sånn at jeg klarer meg med vilt fra området, sier hun. (Foto under er fra tur Rodahl gjennomførte i den lokale nasjonalparken sammen med venner)

Det er fint mulig å ta fjellturer, men Rodahl anbefaler å ta en del hensyn.
– Dersom du ikke er fjellvant er nok dette ikke tiden å starte opp alene, for nå er det lurt å være kjent i terrenget og vurdere det nøye før du legger ut på tur. Tenk risiko, for uhell kan oppstå, og vi ønsker ikke å oppholde 113 eller luftambulansen i ei tid de kan få mye å gjøre fra før av, sier hun.
Så dagsturer rundt i området, gjerne på tilgjengelige fjelltopper er fullt mulig å gjennomføre.
– Men det behøver ikke være toppen av Høyholmstind, kanskje heller Ramtind, hvis du er vant til å gå der, utdyper hun.
Se gjerne turtips for familier på den lokale DNT-siden på FB – klikkbar lenke 

Kjell Iver Johansen, som er en av de som står bak Fjelltrimmen.no, på Sør-Helgeland, opplyser at fjelltoppene på Sør-Helgeland ikke er snøfrie ennå. (Foto over fra Bjørufjellet er fra sommeren 2019) Men via app’en fjelltrimmen.no er det mulig å registrere at man går på tur. Det anbefales for øvrig ikke å skrive i turbøkene på grunn av potensiell virussmitte.
– Vi ser at folk går på tur hele året og har hatt en enorm trafikk i januar og februar, kort sagt en unik start på antall delakere. Men på vintertid er dette gjerne folk som bruker ski,’ truger eller piggsko. Folk kler seg etter vær og føre, sier han.
Han opplyser at det har vært laget en trasè opp Hilstad-fjellet (foto under fra stedet høsten 2019), der har folk har gått hele vinteren.
– Men vi anbefaler folk å se an forholdene og ta hensyn. Gå ikke tur uten å være sikker på at du kommer opp og ned trygt, sier han.

Her er årets fjelltopper – klikkbar lenke 
Les gjerne sak om fjelltrimmen fra høsten 2019 – klikkbar lenke

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre
Foto fra Lomsdal-Visten: Privat

Hilstadfjellet er en av toppene på årets fjelltrim. Foto fra området høsten 2019.