– Nei, du er ikke kommet til julebutikken, men samtidig, jo! Her tenker vi sesonger, og prøver i denne tiden med fullstendig bransjeglidning å finne noe ikke alle de andre har, sier eier Hanne Lisbeth Pedersen.

For mange gir disse kulene julestemning.

Vi har gått inn på Blomster og Garnbutikken på Amfi i Sandnessjøen. Dette etter tips fra leser;
– Dere bør besøke noen som må ha mer enn grønne fingre. Vi ringer inn og bestiller buketter, og hun klarer å tilpasse så fint til den som skal ha den, at vi mer enn en gang har sett folk med en tåre i øyekroken over fineste bukett. Sånt varmer, og sånn kompetanse må vi få rose, sier tipseren.

Sammenplantinger

Men så var det butikknavnet da, for blomstene ser vi definitivt, tilpasset advent og jul, men hvor er garnet?
– Jeg fikk en positiv utfordring. Etter å ha drevet her siden 2016, ble det så trangt at det kan ikke beskrives. Så var vi så heldige at det ble ledig lokale like borte i gangen her, så nå drives butikken i to lokaler, sier Hanne Lisbeth Pedersen. Hun har kunder fra hele distriktet, men de er også fem faste medarbeidere og tre ekstrahjelper som møter de som tar turen innom.
– Vi er så heldige som har så mange hyggelige kunder som handler lokalt, som støtter opp, sier hun.

Kunder er i likhet med oss fascinert av de spesielle julekulene. De ser på julepyntede ballerinaer, en dame kjøper ei eske med champagnetrøfler og ei løfter ei eske med julekuler av den forseggjorte typen.
– Jeg får kommentarer fra både norske og utenlandske turister, at de synes det er kjekt å komme et sted som har et annet utvalg. Det er jo blitt sånn i dag at om du besøker Tromsø eller Fredrikstad, finner du samme buksa. Og før var det spesialbutikker for bøker, blomster og mat. I dag er det fullstendig bransjeglidning. Det går det an å bli lei av, sier Pedersen.

Pedersen finner det spesielle, gjerne på årlig designmesse.

Det spesielle kan man finne på den store varemessa i Oslo.
– På Oslo Design Fair har jeg noen faste leverandører jeg besøker. De har spesielle ting av god kvalitet, og det siste er viktig for meg. Jeg liker bedre å kjøpe en ting jeg knytter meg til, som varer, i stedet for å tenke bruk og kast, sier hun og ler;
– Jeg gleder meg alltid til jeg skal pakke opp varene, for jeg kjøper alltid såpass mye ulikt at jeg har glemt noe av det som ligger i eskene!
For Pedersen prøver å tenke ulike stiler og smaker.
– Samtidig som det er viktig at jeg selger noe jeg liker selv, sier hun.

En kunde betrakter en sammenplantning der en hvit julestjerne er i sentrum. Glitrende kongler og to lilla kuler pynter ved det grønne vi ikke vet navnet på.
– Jeg har ikke tatt noen formell utdanning innen blomsterdekorasjon, men har tatt en rekke kurs. Interflora, som vi er tilknyttet, er gode på kompetanseheving. De har skole innen alt fra drift og nytt innen sammenplantninger og dekorasjoner, forklarer hun, og bekrefter at det blir lange dager i dette yrket.
– Jeg jobber 10 til 12 timer hver dag, og det er nok med på at butikken har blitt veldig viktig for meg. Det jeg ellers setter stor pris på er nettopp de ulike sesongene. Vi har hatt høstfarger, nå er det advent, snart er det store røde sammenplantninger som gjelder, så etter nyttår skal alt av gull og glitter ut. Så kommer våren, med alle de skjønne fargene. Det er alltid noe nytt, det er aldri kjedelig, sier hun.

Et kanskje ikke så vanlig syn i lokale butikker.

Pedersen ekspederer en kunde og vi tar en nærmere kikk på juletreet, som står på et bord midt i butikken.
– Jeg liker retropynten, sier en kunde, som forteller at hun allerede har vært og handlet til treet. Vi er mange som har vært tidlig ute i år. Ante ikke om butikkene kom til å være åpne mot jul, sier hun, og spriter hender før hun løfter en liten gyldenfarget kattepynt ned av treet.
– En sånn har jeg ikke sett før… Kanskje den også blir min, sier kunden.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Hanne Lisbeth Pedersen driver Blomster og Garnbutikken på Amfi i Sandnessjøen. Hun er glad for å ha kunder fra hele distriktet innom.