Mange har bypåske, og vi møter folk som spaserer langs havna, kaikanten og i Folkeparken på Lille Brønnøya. Vi får også en kjapp prat med mannskap på Taupo – eller er det Taupiri?

Flere dager på rad tar vi gåturer langs havet i Brønnøysund. Vi er på det som før var veldig travel kai i Sørbyen. Vi besøker gjestehavna der vi ser spor av alt fra lek på havet til cabincruiser som ser ut til å høre hjemme i Oslo. Over alt møter vi folk som hilser og smiler, selv de vi aldri har møtt før.
– Det er en koselig liten plass dette her, sier en dame som kanskje hører hjemme i båten vi nettopp passerte.
– Oi, i dag var det jammen stille på havet, se de to påskegule båtene som ligger her, sier en jente om båtene som har tronet i havna hele påsken.

En pause i arbeidet: Fra venstre Nevyan Dimitrov og Johannes Hemnes.

Båtene ved kai

Vi finner to blide karer som tar seg en liten pause i arbeidet – for selv om havbruksnæringen har ferie, er det ikke rolig om bord i verken Taupo eller Taupiri – som båtene fra Rogaland heter.
– Vi venter på å hente last, og da ble vi her i Brønnøysund, forklarer Johannes Hemnes, som er mannskap på det vi finner ut er en prosessbåt; det betyr en båt som henter laks; prosesserer og kjøler ned laksen, så transporterer den dit den skal.  (Vi fant mer om båttypen her: Taupiri (09/2019) | Maritimt Magasin )

Ved kai i Brønnøysund påska 2023: Taupo og Taupiri.

Side om side

I solvarmen finner vi også Nevyan Dimitrov, som får seg en pause en stakket stund. Han forklarer at de to båtene, som nå ligger side om side,  oftest er på ulike områder: Den ene frakter laks i Trøndelag, den andre går gjerne helt nord til Bodø.
– Hva vi holder på med nå i påsken? Mye forefallende arbeid. Litt maling og flikking. Det er nok å gjøre på en båt, sier han.

Mange fant frem fiskeutstyret og sto ved gjestehavna i finværet i påsken.

Rekreasjon ved kai

Vi går videre og møter noen som må ha funnet åpen kiosk, eller bensinstasjon noe sted, for de bærer på softis.
– Se alle de som står og fisker. Lurer på om de får noe, kommenterer en forbipasserende om de som står med fiskestang i gjestehavna.
Like etterpå får han svar, for noe som spreller godt blir hentet opp fra sundet.
Så kastes snøret ut igjen.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Hurtigruteturistene er ofte å møte ved Folkeparken i Brønnøysund, men denne påsken traff vi mange av lokalbefolkningen også på spaserturer – etter turer til fjells.