18 C
Brønnøysund
mandag, mai 13, 2024

Hjemmelaget oppkomme på Havhotellet

– Dette skal vi jammen fortelle vennene våre om, sier ekteparet fra Østlandet – og går ut fra Vega Havhotell.
Daglig leder og chef, Jonas Møller går tilbake til kjøkkenet, og forbereder lunsj til 12.

 

Maiblomstene duver i sola, det snekres, det hamres, det alt annet enn jamres, for på Vega havhotell møter vi ikke annet en ærlige røster og et ståpåhumør uten sidestykke.
– Ingen grunn til å sove dårlig om natten for vår del, for i starten av vårt tredje driftsår ser det veldig bra ut. I juni nærmer vi oss et belegg på 70 prosent, det er langt foran skjema, sier Jonas Møller og stiller opp på fotografering sammen med to av hotelleierne: Foreldrene Merethe Haugen og Kurt Møller.
– Ja, dette er et skikkelig familieforetak, og det funker fint å være familie i denne bransjen, litt gnistninger skal det jo være innimellom, men vi er da slett ikke blitt uenige, sier de med smil, og går hver til sitt.

Drivere og eiere av Vega Havhotell er fra venstre Jonas Møller, Kurt Møller og Merethe Haugen. – Vi har med oss flere på eiersiden, opplyser de tre og skynder seg videre for å serve dagens gjester.

Gjør alt klart

For pappa Kurt Møller fortsetter opprustingen til sesongen sammen med en flokk andre folk som maler, flikker, steller og ordner. Mamma Merethe Haugen skal straks fikse noen senger sånn at det er rent og pent til neste delegasjon losjerende og yngstemann; daglig leder slår seg etter oppfordring ned på en stol og forklarer hvordan ståa er på et hotell som rommer 55 gjester i en rekke ulike rom og bygninger. For her er alt fra litt finere utsiktsrom til de helt enkle du finner i bygget bak resepsjonen, opp en liten sti, forbi gammelstua.
– Ja, den må dessverre renoveres, for den er blitt vannskadet. Vi vet ennå ikke hva den skal romme, om det blir et helt lite hus for utleie, eller om vi skal ha noe annet der, men det er et prosjekt vi skal starte på etter hvert. Vi skal prøve å søke midler, sånn at det gamle bygget kan bli bevart på beste måte!

Gammelstua kunne du se bak familien på forrige bilde, her til venstre.

Helårsåpent med unntak av en måned

For å drive hotell som er fullstendig løpt ned i korte sommeruker når turistene overstrømmer øya, og så stille, så stille deler av vinteren, gir utfordringer, men kanskje ikke for denne familien som i tillegg driver gård og har en hel rekke sysler som får året til å spinne raskt rundt.
– Vi vet at det blir travelt i sommer, og så holder vi stengt i oktober, og åpner igjen for bestillinger for grupper, eller mange par og enkeltpersoner som vil hit på samme tid. Det lar seg ikke gjøre å åpne kjøkkenet for bare et par personer, men som disse dagene i mai, da vi hadde åtte fra en fagforening og reisende fra Oslo innom, ble det selvsagt brast, stekt og kokt. Det minner meg om at jeg må tilbake på kjøkkenet, ler Jonas Møller.

Det bugner av hjemmelaget

Vi får se frokostbordet, som bærer preg av filosofien på stedet; Så mye som mulig skal være hjemmelaget.
– Vi kjører ikke vanlig hotellfrokost med mange sorter egg og syltetøy fra stor boks. Her er kjøttpålegg fra egen gård; vi bruker okse, and og sau. Her er fire sorter sild og to sorter laks fra Vega Delikatesser og her borte er brød bak av han jeg samarbeider med på kjøkkenet. Vi to begynte å jobbe her for Anna og Jon Aga da de drev. Selv var jeg bare 13 år gammel og startet i oppvasken. Da var jeg klar på at kokk skulle jeg ikke bli. Men etter hvert ble det sånn allikevel, for i dag er det stas å være der, sier Møller og forklarer til de som kommer inn hva som er å finne på bordene.
– Dette er spekede pølser fra Stavsmarken gård. Den gården finner du også her på øya, sier han og forsvinner inn på kjøkkenet igjen.

Tre suiter har fin utsikt mot alle kanter.

Lærling i sving

For om de innomhus, sammen med lærling Celine Solberg, bare er tre stykker i sving, skjer alt raskt og koordinert. Det gjøres klart for lunsj, som denne dagen består av sei og grønnsaker fra gården, og en sjokoladedessert som ligger som ei søt øy i et hav av bærsaus. Litt som hotellet, som er omgitt av hav – men du må gå noen minutter før du kan hoppe ut i det nå alt for kalde vannet.
– Men det er fine områder å gå i. Du kan følge en sti til verdensarvsenteret. Det er et stykke unna, men en god gåtur, sier Merethe Haugen, som har satt seg i resepsjonen for å gjøre litt arbeid der. Det kommer stadig inn nye sommerbestillinger og de forbereder seg på neste lokale happening, som er 17. mai.
– Ja, vi kjører en del arrangementer i løpet av året som er spesielt tilpasset de som bor her. Nasjonaldagsfeiringen er en av de dagene – og da ser det ut til å bli fullt hus!

Lærling Celine Solberg tenner lys til lunsj.

Nær syv ganger så mange i høysesongen

Lærling Cecilie tenner lys til lunsjen. Hun har akkurat dekket ferdig bordet og smiler til de som kommer inn.
– Jeg trives godt med å jobbe her. Jeg er i et treårlig løp innen servitørfaget, men å være på havhotellet er ikke nytt for meg, for jeg har jobbet her tidligere også, sier hun, og går i baren for å rydde litt.
For kvelden før var det en gruppe gjester som koste seg med alt fra en liten akevitt, lokalt øl fra Sømna til en irish coffee. Men snart er det ikke en person som går mellom kjøkken, resepsjon og bar, men atskillig flere.
– Vi blir snart 20 stykker i sving her i høysesongen, og det har stort sett gått greit å få tak i folk. Vi er glade for lokale ungdommer som kommer hjem og står på i lag med oss!

Hyggelige gjester

Hvorfor de kjøpte Vega havhotell lurer vi ikke på, etter å ha sett livet på nært hold, for her skjer det noe hele tiden, det bobler av liv, smil og losjerende som spør etter alt fra hvorfor det henger fjærsteinsromantikk på veggene til om det er mulig å få varmt vann til te i tillegg til kaffen på konferanserommet.

Re på senger, hente kaffe, møte folk i resepsjonen, så en tur innom kjøkkenet. Vi klarte ikke å holde tempoet til Merethe Haugen denne dagen.

– Det er nettopp folket som gjør at vi ville holde på med dette. Jeg har drevet gård i 30 år, og det er fint, men nå får jeg i tillegg truffet trivelige folk – bare trivelige folk, sier Kurt Møller.
– Jo, hvis jeg ser bort i fra at det blir 17 timers arbeidsdag på det travleste, så er dette en fin arbeidsplass. I juli var det to fridager, men det funket fint, sier Jonas Møller.

Det er ikke noe tvil om at vi befinner oss på ei øy ute i havet, stilen er gjennomført. Her fra resepsjonen.

Vi ser ham på tur ut i bilen, der han straks suser av gårde for å hente mer forsyninger – mye skal gjøres klart til 17. mai.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Opp og ned av stiger, inn og ut av bygninger: Det forberedes til sesong på Vega Havhotell. Fra venstre er daglig leder Jonas Møller og foreldrene som er med på eiersiden, Kurt Møller og Merethe Haugen.

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste