– Ikke noe stress og mye god mat!

0
530

Jonny Løe fra Helgeland sopp- og nyttevekstforening (foto) har parkert nær Helgelandstrappa i Mosjøen for soppkontroll og viser også frem egen fangst fra skogsområder i nærheten.
– På det meste, en sesong, har jeg plukket 55 kilo sopp, det er god matauk det!

Han er opprinnelig fra Stavanger, men har bodd i Mosjøen i 25 år, og har helt siden 2000 bistått soppsankere med å sjekke om den lett tilgjengelige veksten funnet i nærområdet kan spises eller ikke.
– Vi har fem trygge matsopper; kantarell, piggsopp, matblekksopp, steinsopp og risker. I dag fant jeg de tre første (foto under), forklarer han og får spørsmål fra en dame som kjenner igjen matblekksoppen.
– Hei, den der vokser jo i hagen min?
– Ja, det er en trygg matsopp du kan hente inn fra hagen. Den blir riktig god hvis du sprøsteker den i panne. Du rensker bort alle sorte og rosa partier, hatten må steke en time på svak varme, men resten tar bare ti minutter før du har en god ferdig stekt sopp til kjøtt, pizza, salat, hva du måtte ønske, sier Løe.

Den gule kantarellen ser fristende ut, selv før steking, men utseendet kan bedra.
– Ja, denne røde her ser fin og spennende ut, men er en av soppene som ikke kan spises. Det er en blodrød kanelslørsopp. Den brukes ikke til mat, en er finfin til å farge garn med, forklarer han og svarer den besøkende damen på om hvilke av soppene vi ser som er giftige.
– I dag har jeg med meg mest spiselige sopper, forklarer han og plukker frem en sleipsopp som er spiselig. Han skjærer i stilken, som viser seg å være gulgul.

Generelt tips som gis fra Norges sopp-og nyttevekstforbud er å lære seg de vanligste gode matsoppene og la resten stå, og så er det mulig å laste ned appen Digital soppkontroll for å sjekke om soppen er spiselig eller ikke, men er du usikker er soppkontrollen aller best å besøke.
– Hvilke sopper som er lettest å forveksle? Sjampinjong og hvit fluesopp kan forveksles, men jeg har ikke med meg disse her i dag, sier han og trekker frem flere spiselige sopper, en rørsopp som ser litt brunaktig ut.
Andre råd som gis under sankingen er å se på undersiden av soppen, der skivesopper ofte er blant de giftigste og nettopp rørsoppen ikke er giftig, men enkelte arter kan smake bittert og ikke er god på tallerkenen.

Men det er de gode matsoppene praten går om her, og Løe deler gjerne hva helgens måltid besto av.
– Vi laget oss en god pai av sopp. Lag en paibunn, stek kantarell og piggsopp på panna. Stek litt bacon og blant med egg. Stek i ovnen. Veldig godt, sier han, og legger til at det også ble syltet sopp i heimen denne helga.
– Kantarell ble lagt i lake med hvitløk, chilli, pepperkorn, ingefær og nellikspiker. Det blir gode saker, sier han og bekrefter at høsten er en fin skattejakt.
– Soppsanking er en veldig spennende og fin hobby. Den er allsidig, og siden du må tusle og lete er det en stressfri syssel det er lett å sette pris på. I tillegg blir det veldig mye god mat, og etter den beste sesongen hadde jeg 55 kilo sopp. Da ble det gitt bort en del til andre! Det er fint det også!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Her er litt av soppfangsten Jonny Løe fra Mosjøen gjorde i helga.