Det er prøveeksamen i kokk-og servitørfaget på Brønnøysund videregående skole. Sindre Friksen heter vår kandidat som har pyntet bord, jobbet over grytene og kreert tallerkener med tre ulike retter.

Det er gjester ved syv bord, som blir tatt imot av like mange kandidater innen kokk- og servitørfaget.
– Godt at dere kunne komme, vi trengte rett og slett noen testpersoner som restaurantgjester, sier faglærer Nils Petter Hartviksen, her sammen med faglærer Linda Krokstrand.

Vi retter å prate litt sammen før en hvitkledt kar står ved bordet.
– Velkommen hit til oss, se her nå skal jeg skjenke i litt vann til dere. Jeg skal bare fylle opp karaffelen her, så er jeg straks tilbake med forretten, sier Sindre Friksen og smiler bredt til midtinorge.no sine utsendte. Denne gang er vår markedsansvarlige May-Wenche Solvold og webdesigner Ylimaz Dag med ut for å lage stemningsrapport.
– Det er utrolig stas å se hvordan det jobbes her. Syv ungdommer som snart har gjennomført to år innen faget. Dette er spennende, erklærer Dag, som selv jobbet i familierestaurant som ung, og som har fire-fem år bak seg som servitør på hotell i Brønnøysund.

Vi får presentert hvitløksbrød med hjemmelaget tomatsalsa og basilikum på toppen, og nyter sprøstekt brød med friske smaker. Vår oppmerksomme servitør men også kokk spør hvordan første rett kjentes på tunga, og vi nikker bifallende.
– Hovedretten er her om rundt fem minutter, sier vår kokke og servitør, og holder ord. Han presenterer røye på blomkålkrem med asparges, hasselbäckpotet og sandefjordsmør.
– Det er høyt nivå på denne retten, mener Solvold, noe vi andre ikke rekker å svare på før vi har tatt første bit med lyserød fisk og fristende tilbehør.

Kandidat Gina Hass kommer forbi og hilser før hun elegant setter ned tre tallerkener mat til sine gjester. Vi nyter følelsen av å være på en eksklusiv restaurant der folk sitter og småprater om alt fra dagens nyheter til, som på vårt bord, hvordan vi kan lage den beste hasselbackpoteten.
– Jeg håper dere har plass til dessert, sier Sindre Friksen, og tar med seg middagstallerkener ut. Etter kort tid er de erstattet med en overraskelse i flambert hvitt; friske bær med marengs som har blitt utsatt for sterk varme, og som gir en karamellaktig dunst.
– Oioi, dette var nydelig, sier Dag, og deltar i en liten prat med faglærer Hartviksen, som opplyser at dette er dag en av to testkjøringer, før den ekte eksamen. Det serveres to ulike menyer ved bordene, der noen får fisk, andre kjøtt.

Vår kokk og servitør kommer ut fra kjøkkenet og får velfortjent verbal bukett blomster og blir spurt hvordan han har det av faglæreren sin.
– Det er helt sykt. Hendene skjelver. Men jeg kjenner at jeg lever, og det er godt, smiler han, og sier henvendt til oss.
– Det er en glede å tilberede mat til folk, og se at de blir så fornøyde, sier han og spør om en kopp kaffe kan smake etter måltidet.
– Elevene ble spurt på kjøkkenet om de kjenner forskjell på sine kunnskaper og ferdigheter for ett år siden sammenlignet med nå, og samtlige kunne bekrefte at det er stor utvikling som har skjedd. Vi skulle også gjerne oftere ha hatt gjester her, for det er i det reelle møtet med folk at de utvikler seg mest, at de kjenner at de blir tryggere på kjøkkenet, sier Hartviksen.

Vi får rykende varm kaffe, og kjenner roen senke seg.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre