Hva er det aller kjekkeste å finne på når nordlandssommeren slår til i mai?
– Hele 19 stykker sov i hengekøye og 15 i telt i natt, sier Othilie Rodahl i DNT ung Brønnøy, og surrer ned sin køye fra solide trær.

Sammen med DNT (Den Norske Turistforening) Sør-Helgeland og Barnas Turlag Brønnøysund har DNT ung sørget for en uforglemmelig opplevelse for mange små på tur i Valleråa i Sømna midt i mai.
– Jeg har hatt med to glade jenter på tur som fikk være med på sin aller første overnatting i telt. For et fantastisk flott opplegg i regi av DNT ung! Etter jobb og full fart er det ikke alle som har kreativitet eller krefter til å planlegge og komme seg ut, men takket være denne gjengen fikk vi komme hit i lag med mange andre småbarnsfamilier, det var sosialt og fint, sier Aina Saltnes.

Hun har med seg Ella på fire og Linnea på fem, som smaker på nygrillet marshmallows og ser aldeles fornøyde ut.
– Vi fant først i går ut at denne turen skulle arrangeres, og fikk lånt telt av en kollega. Utrolig kjekt, for her lekte ungene i lag, og alle voksne passet på alle barn. Et fint samhold, tilføyer Saltnes.
– Ja, her har det vært mange aktiviteter i finværet, og de eldste barna har badet, sier Solveig Lomsdal fra DNT Sør-Helgeland, og viser vei til campen hvor noen ennå er i hengekøya, og der telt er i ferd med å bli plukket ned før frokost og ferden hjem.

Bertine Ekse fikk høre om turen til Valleråa på et kart og kompass-kurs for unge, og kan berette at natta var fin, men at vinden tok med seg en del barnåler ned i soveposen.
– Det var fint å ligge i hengekøya og se opp på himmelen. Jeg fikk sove! Forresten! Vi har sett hoggorm, sier hun og viser vei til noe som er vel så spennende for historieinteresserte.
– Vi må over en liten bekk med treplanker, men her borte kan du se noe, sier hun, og peker på en sirkelrund fordypning i bakken med plasserte steiner i midten.
– Vi har fått høre at dette er en vikinggrav. Den ser sånn ut med steinen som markerer midten. Kanskje det ligger en vikingkonge her, undrer hun, og viser vei tilbake til benker og grillsted med gapahuk og en gruppe folk som tydelig har en flott dag.

Her grilles det mer enn marshmallows, for runde, kanskje litt kjedelige brød blir gjort om til varme sandwicher med godt kjøttpålegg og smeltet ost.
– Jeg synes det er fint å samarbeide med Barnas Turlag, for de er mange som blir med på aktiviteter. Neste tur sammen med dem er til Lomsdal nå i juni, sier hun og henviser til et naturskjønt område i nasjonalparken Lomsdal-Visten.
– Senere i sommer blir det leirdueskyting og seiltur for de yngste, og det ser vi veldig frem til, tilføyer Othilie Rodahl, som sitter i styret i DNT ung Brønnøy.
Praten går videre rundt bordet. Bortenfor, på stranda, vasser ungene, og en liten kar kaster flyndre som en helt.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind (og Bertine Ekse – foto av bading i kveldssol) 

Det er et flott område du finner når du passerer Sømnes gård på Berg i Sømna og kjører ned mot havet og Valleråa. Her er noen av deltakerne på turen samlet ved gapahuk og grillsted til frokost. Solveig Lomsdal til venstre.