I ene enden av Namsskogan familiepark står ei jente klar til å jumpe ut fra 30 meters høyde og suse 300 meter over Tronestjønna. På den andre siden av parken sitter en gutt nese mot nese med en bjørn. Selvsagt med et solid gjerde mellom.
– Se det fine bildet jeg har tatt, roper gutten, og tar noen flere.

Kjører du E6 den raskaste veien vil du allikevel se glimt av perlen på Trones i Namdalen. For det er betegnelsen mange gir av det naturskjønne området du finner en rekke rovdyr, som gaupe, ulv og bjørn og mange aktiviteter som passer for alle du kunne finne på å ta med deg på tur.
– Kan du hive meg utafor kanten, spør Emma Hansen på toppen av Tøffingtårnet.
– Skal jeg dytte deg, sånn at du får skikkelig fart ned zip-linen, spør ansatt Elias Holder.
– Jaaaaa, roper Emma Hansen, som nettopp har levert fra seg en blank mynt som byttes inn i fartsfylt tur over tjønna, og som nettopp har fått på seg solide seler.
– Klar, sier Holder over walkie talkien, og snart får den ivrige gjesten et bestemt dytt, sånn at hun suser med stor glis over vannet. Rett til mamma som venter på andre siden.

En flokk med barn venter i kø på å få hoppe i bungee-trampolinen, der man også er spent fast og får det luftig under føttene.
– Oiiiiiiii, hyler en gutt, som like etterpå løper mot kræsjbåtene der pappaen har ventet i kø, og der det om litt blir deres tur til å kjøre rundt i et passe stort område for båtsmell av den morsomme typen.
– Vi må prøve raceren, sier et par ungdommer som løper forbi på stien. I følge parkansatte skal rekorden være mer enn 50 turer med raceren på en dag, og vi lar oss lokke med i ei vogn med plass for to. Og som på banen nedover gir en følelse av å kjøre bob, dog med atskillig større muligheter for å bremse.
– Ikke breeeeems, roper ungdommene, og hikster av latter på tur ned, men bremser pent opp når de nærmer seg enden av banen som svinger og slynger seg ned mot et knutepunkt med kafè og sitteplasser.

Like bortenfor er en stor gjeng samlet. En dyrepasser presenterer de ulike skapningene i parken, og jerven er først ute. Så blir fjellreven, som er utrydningstruet, vist frem, før gruppa er fremme ved et svært spennende sted, for her er det mulig å se to gauper og en bamse fra samme stoppested.
– Gaupene har ikke vært så lenge hos oss, og dette er Marvin, sier dyrepasseren, som rolig forklarer hvordan de enesteviltlevende kattedyrene i Europa oppfører seg.
– De er nattjegere, og blir vanedyr. Det er tre gauper her, men den siste ser dere ikke, for hun likte ikke at vi byttet sted vi la ut mat, forklarer dyrepasseren.

Langs treganger i terrenget er det mulig å se blant annet flere bjørner og ulv, og mange vil veldig gjerne prøve vekta som sammenligner mennesker med dyrevekt.
– Å, jeg er like tung som ei gaupe, sier Emma Hansen, og går videre for å se på elgen som står og klør seg på halsen.
– Se der er ulike fugler også, sier hun fornøyd, og går inn i den delen av parken der en mumlende gris kan påtreffes og der en hane vandrer så stolt bare en hane kan.

Kristine Knutsen er en av de rundt 40 medarbeiderne som holder Namsskogan familiepark i full drift sommerstid.
– Det er en veldig kjekk plass å jobbe på, og det er fint å få gjøre ulike oppgaver, vi har hatt en fin sesong, synes hun.
Av populære hendelser sommeren 2019 nevner Knutsen særlig Forsker-Fredric, som var på turné og laget show.
– Nå er det åpent her ut september, alle dager for parken og i helgene for aktivitetene. Så stenger vi frem til høstferien, sier hun.

Glade lyder høres fra kræsj-båtene på vannet og i lufta suser nok en tøffing fra Tøffingtårnet.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre