En ting er våre testere helt enige om: Man tuller ikke med skaperverket. I alle fall ikke når det gjelder øl!
Sånn bort sett fra det var det innimellom langt fra enighet i testpanelet, trolig mest fordi vi i den lille sommertesten hadde med oss en erklært ølskeptiker; Janne Lise Åsvang Karlsen som er kokk og fast tester i midtinorge.no.
– Øl smaker øl. Og det er da ikke særlig godt, sier hun og møter skikkelig motbør, for denne gangen har vi med oss en ølbrygger med bred kunnskap om drikken og prosessen som kommer forut skummende herligheter.
– Jo, det stemmer, jeg har brygget øl i ti år nå, og det er en artig hobby. Jeg har nok nerdete tendenser med dypdykk i kjemi, vannets beskaffenhet og balanse i smaker. The sky is the limit, sier digitaliseringsdirektoratansatt Vidar Tilrem, som vi kjenner fra både Publiners og Bautastein.
Helt ny, både i Brønnøysund og i testpanelet er Heidi Tangen, som er Mediehuset Brønnøysunds nye medarbeider.
– Jeg elsker øl! Når jeg kommer til et nytt sted er det stor stas å prøve det lokale ølet. Jeg liker det lyse ølet best og har nylig fått smake indisk risøl. Det var veldig spennende, sier hun og ser seg mer som maltsmakelsker enn humlekanon.
Sist, men på ingen måte minst i panelet, er vår faste øltester Nils Petter Hartviksen. Han er faglærer, ølbokbidragsyter gange to og såpass glad i øl at han sågar har våget å smake det nye bananølet du finner i butikkene om dagen.
– Det smakte ikke banan, men til gjengjeld smakte det ikke øl heller, sier han og forklarer at ølkjærligheten oppsto i tidlig alder.
– Da jeg var liten fikk jeg smake skummet på ølet, og da var det gjort!
Så over til sommerens lille test, som består av åtte sorter øl som spenner fra det ølelskere kan kalle veldig enkelt til obskurt. Vi beveget oss kun fra Italia til Tromsø og lette etter bokser det sto sommer eller noe sommeraktig på, og en med ordet lager.
Det ble kjørt en blindtest, drikken ble servert uten navn og tilhørighet, og våre testere fikk smake og diskutere før fasit ble gitt. Smaksfasit sørget panelet for selv, men det skal hurtig anføres at karene i panelet gjerne hadde sett ølet i klukkende flasker, ikke blikklette bokser.
Det første ølet blir av alle i panelet beskrevet som veldig lyst og sommerlig.
– Dette VAR øl. Her er det god humleprofil og god balanse, synes Vidar Tilrem.
– Smaker øl, sier Janne Lise Åsvang Karlsen.
– Dette var et godt sommerøl, mener Heidi Tangen.
– Godt øl, samstemmer Nils Petter Hartviksen.
Fasit: Mack Sommerøl
Øl nummer to beskrives som lysere i fargen enn det første ølet.
– Hm, her er det noe mindre smak, sier Heidi.
– Lillebror av det forrige ølet, mener Janne Lise.
– Her er det antydning til usmak. Syrlig, sier Vidar.
– Det har en vassen ettersmak, dette er ikke laget med hjertet, sier Nils Petter.
Fasit: Aas Ankerpils
Det tredje ølet har ifølge Heidi lite lukt men til gjengjeld en vakker gylden farge
– Dette luktet krydder, men smakte ikke krydder. Et helt greit øl, lettdrikkende og leskende, synes Hartviksen.
– Hm, det luktet mer humle enn det smakte. Det var en nydelig farge, sier Vidar.
– Det smaker øl, sier Janne Lise.
Fasit: Dahls Sommerøl.
Det neste ølet ble tatt noe motvillig med i testen.
– Dette er trendy. Tropiske smaker. Nesten noe pasjonsfrukt her og smak av essens, sier Vidar.
– Jeg tipper at dette er en IPA mango. Det smaker sånn, synes Janne Lise, som legger til at denne drikken må passe best for damer.
– Dette smaker parfyme, sier Nils Petter.
– Dette er laget for å dekke en etterspørsel, ikke for å fremme øl, legger Vidar til og får ølrynke i panna når han får høre fasiten.
– Dette er misbruk av begrepet ale, dette er en undergjæret lager, og det jo litt morsomt at de hadde brukt pasjonsfruktessens og kaller det mango, sier han og panelet er tydelig på at dette er tukling med skaperverket.
Fasit: Aas IPA mango
Neste øl er av helårstypen og tas med for å teste smaksløkene til panelet.
– Ah, her har vi en lys bayer med mye malt, sier Vidar.
– Dette er et godt gammeldags øl, smaker bayer, ja, istemmer Nils Petter.
– Jeg foretrekker en lettere øl en dette, men det kommer an på hva man spiser til ølet, sier Heidi.
– Jo, dette smaker øl det også, sier Janne Lise og smiler.
Fasit: Mack Haakon lager
Den eneste ølen på flaske står for tur og dette er en øl som selger bra i Norge, men som har reist et lite stykke.
– Dette er veldig lyst øl og lukter veldig godt. Men når jeg smaker det ramler det totalt igjennom. Veldig tynt øl, sier Vidar.
– Dette hadde en lang ettersmak. En veldig lang ettersmak, synes Heidi.
Hartviksen siterer Monty Python og Vidar gjentar at dette ølet er tynt som få.
– Nesten som vann. Jeg kunne like gjerne ha drukket vann, sier han.
– Dette likte jeg minst av ølene jeg ikke liker, sier Janne Lise.
Fasit: Peroni Nastro Assurro – et italiensk øl
Neste øl er en pilsner og får ikke applaus fra panelet.
– Igjen et øl med noe usmak. Har de hatt gjæringstrøbbel tro? undrer Vidar.
– Hadde jeg kjøpt en sekspakk, ville jeg nok ha klart å kvitte meg med det, kvitterer Nils Petter.
– Jeg skriver bare skuffa her, sier Heidi.
– Jeg håper det er utenlandsk, legger Nils Petter til og får nikk fra Vidar.
– Det kan være noe feil i produksjonen, tror sistnevnte og setter fra seg glasset.
Fasit: Ringnes Pilsner
Siste øl i testen har navnet sommer i seg og det skal vise seg at sommerfuglene lettet fra bakken da denne drikken fant hjem.
– Jeg har fått en ny ener i testen. Denne var bedre enn Mack sitt sommerøl, sier Vidar.
– Ja, dette var godt, jeg synes det var litt vann i anslaget, men det var godt, sier Nils Petter.
– Jeg kjenner ikke noe vassent, men veldig lett øl som er balansert, synes Vidar og får medhold fra Hartviksen som har tatt smak nummer to av ølet.
– Det er godt, sommerlig og friskt.
– Jeg hadde det første som favoritt, men endrer mening nå, sier Heidi.
– Øl, sier Janne Lise.
Fasit: Tuborg Sommerøl
Konklusjonen etter litt diskusjon i panelet er at danskene kommer veldig godt ut i vår lille øltest viet sommeren, og bra smak til tross, var karene i panelet enige om at Mack Haakon var et godt «inneøl».
– Bravo Tuborg, sier Nils Petter, og legger til at det nok bør bli danmarkstur i år.
– Det hadde vært gøy å smake øl av samme type «som polvare», for med høyere prosent blir smaken fyldigere og bedre, sier Vidar.
For det skal sies at innkjøper av ølet ikke rakk særbutikken, så her ble det butikkutgaven, som heldigvis duger som tørstedrikk.
– Og øl med bær og frukt hører ikke med i sommeren for min del. Det er en grunn til at oppskriften på stout har overlevd i mange hundre år, sier Vidar, og tar en slurk til av den danske sommersmaken.
– Aahhh!
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534