Spektakulært monument kommer midt i leia

0
453
Slik blir etter planen det nye monumentet over Petter Dass, som skal stå midt i leia.

Dikterpresten Petter Dass vil hedres med en høyreist statue som vil vises godt for sjøfarende på og forbi Helgeland.
– Med mindre det er tåke vil fjellkjeden De syv søstre vises bak og bli en del av monumentet som reises for hele Helgeland, sier initiativtaker Alf Knutsen.

Petter Dass var født i vår region. Han var prest, barokk dikter, en ildsjel som jobbet for sitt prestegjeld og en markant skikkelse fra slutten av 1600-tallet frem til sin død i 1707. Nå vil han få et nytt minnesmerke på Helgeland. Dette takket være en flokk gode støttespillere, men først og fremst at musiker, komponist og gründer Alf Knutsen fra samme kommune skrev kirkespillet Petter om den kjente presten for Nordland Teater.
– For å skrive kirkespillet dukket jeg ned i materien om Petter Dass. Der fant jeg noe uventet, sier Knutsen.

Knutsen (på foto) ble kjent med at Gustav Vigeland, som står bak en ikke ukjent park i Oslo, hadde laget et 70 centimeter høyt utkast til en statue av Petter Dass.
– Målet var å plassere statuen der fiskerne seilte leia inn, midt i naturkreftene de kjempet med daglig. Dette var så spennende at jeg klarte ikke å legge det fra meg og jeg så at dette var et prosjekt for hele Helgeland. Ideen ble derfor tatt med til Helgeland Regionråd, og i 2016 var vi i gang med et forprosjekt, som altså har endt i det gledelige resultatet at Herøy kommune har tatt eierskap til monumentet, sier Knutsen.

Dette var like før jul, og Knutsen var selv i Herøy kommunestyre og presenterte arbeidet som er gjort i forprosjektet. Planen er nå å skaffe finansiering slik at kunstneren Frode Mikal Lillesund skal skape verket, som altså vil stå på et skjær foran De syv søstre. Prisen skal være i overkant av seks millioner kroner, og viktig støttespiller er med i det videre arbeidet.
– I 2024 er Bodø Europas kulturby og en rekke prosjekter, også utenfor Bodø, skal være del av dette. Bodø2024 har som mål å sette varige avtrykk i hele Nordland, denne statuen blir en del av dette, noe vi er svært glade for, sier Knutsen.
Arbeidet med avklaringer opp mot Kystverket er i gang.
– Så i løpet av høsten håper vi prosjektet kan være i gang. Målet er å være ferdig med dette til 2024, og vi ser frem til å se det totale bildet som vil vises for den som kjører forbi i båt: Statuen av Petter Dass med De syv søstre i bakgrunnen. Det vil virkelig bli monumentalt, og gjenkjennbart for alle på Helgeland, sier han.

På Petter Dass-museet i Alstahaug, der Dass virket som prest på det daværende rikeste prestegjeldet på Helgeland, er ikke gleden mindre. Irena Jovic har deltatt i forprosjektet, og hun tror dette vil bli et flott minnesmerke og kunstuttrykk.
– Det er svært bra at Herøy kommune har tatt ballen videre og bidrar i arbeidet med at statuen skal bli en realitet. Her på museet synes vi det vil være storartet å få et sånt landemerke midt i leia, sier hun og peker på den sterke symbolismen som ligger i en slik statue.
– Petter Dass skrev «Herre Gud ditt dyre navn og ære» som er salme nummer en i Den norske Salmeboka. Vi ser dette som et nasjonalt symbol og ser frem til prosjektet er ferdig, sier hun.

Vi tok tidlig i 2020 en liten tur på tidlig morgen innom Petter Dass sitt rike på Alstahaug, for å kjenne på stemningen. For den som ikke er kjent med hvor den vel bevarte middelalderkirken du ser på foto over er, kjører du rundt to mil fra Sandnessjøen, mot Tjøtta og svinger av på øya Alsten.
I mørket er kirka vel så imponerende som på dagtid, for takkonstruksjon og spir er mektig skue. Vi går opp til Alberhaugen for å se steinbautaen over Petter Dass. Der er utsikten til både kirke og hav formidabel, noe som nok ikke har endret seg siden dikterpresten levde her.
Helt taust stirrer steinutgaven av Petter Dass på oss og tankene går til den eneste teksten Dass fikk utgitt mens han levde: Den Norske Dale-Viise, som er både alvorlig og fornøyelig lesning.

Museet ligger stille og mørkt, det er snart til åpning, som på vinteren er daglig med unntak av mandag.
En liten prat med en ansatt på museet gjør det klart at det kan være fint å komme tilbake hit flere ganger i 2020 og vi tar med litt av det omfattende programmet for første halvdel av året:
Den 23. februar blir det fastelavnsarrangement for barna, der de kan lage fastelavnsris og karnevalsmasker i Stabburet.
Den 6. mars blir det kåserikafe på dagtid, der Trond Carlsen presenterer boka si, De grønne båtan, som handler om båtene i Det Helgelandske Dampskibsselskab.
Petter Dass dagene er i år fra 11. til 14 juni og årets festivalkunstner er Magne Furuholmen.

Tekst og foto fra Petter Dass museet; Hege Celine Sæthre
Fotomontasje monumentbilder: Frode Lillesund
Foto Alf Knutsen: Wikipedia

Slik blir etter planen det nye monumentet over Petter Dass, som skal stå midt i leia. Initiativtaker Alf Knutsen er svært glad for at hele Helgeland vil få et nytt landemerke å være stolt av.