Vi er ved Holandsvatnet hvor det snart er mørkt og noen lurer mellom trærne.
Kanskje!

Solveig Lomsdal ønsker velkommen på den splitter nye hytta til DNT Sør-Helgeland der 16 barn padler, fisker, leker og jubler.
– Vi arrangerer friluftsskole i samarbeid med Trollfjell friluftsråd, sier hun og viser den flotte hytta som er bygget på dugnad. (Se tidligere sak).
Her er det stue med utsikt over vannet, romslig kjøkken, hems og gode soverom med plass til hele familien.
– Det er så nytt at vi pakker ennå ut madrasser og utstyr til bruk her. Men målet er helt klart: Vi håper at mange vil bruke hytta og ha fine dager her, sier hun.

Ute ved Holandsvatnet, som er i Sømna kommune, plages en av de andre fire voksne som er med på turen.
– Neimen, i alle dager. Dette får jeg jammen ikke til. He, he, he, ler Othilie Rodahl, som sitter i styret i DNT ung Brønnøy.
Hun prøver å få opp en skikkelig floke nylon på en fiskestang, og diskuterer hva hun skal gjøre, først med seg selv, så med Steffen Olsen som også hjelper barn med fiskesnøre.
– Jeg vurderer å skjære av hele nylonen. Jeg vet ikke i hvilken ende jeg skal begynne, sier hun og ler igjen.

Hvorfor hun velger å være med som leder på denne typen friluftsskole er tydeligvis fordi hun trives.
– Dette er skikkelig artig og innimellom lurer jeg på om jeg passer å være voksen her, for det er nok jeg mest lyst til å leke. Det var kjempegøy å padle før i dag, sier hun og får støtteerklæringer fra ungene. Og blir litt ertet av de smilende små, for Steffen var den tøffeste da han dyttet Othilie ut i vannet.
– Vi hadde på oss våtdrakter og fikk øvd skikkelig på det å havne ut av båten midt ute på vannet. Det er viktig læring, tilføyer Steffen Olsen.

Ingeborg Børstad Nikolaisen peker på de som fortsatt er i båt.
– Hva gjør de der ute? Fisker de? Å ja! Hva jeg har gjort i dag? Jeg var også ute og padlet. Og så har jeg spist hamburger. Det var godt, sier hun og blir forbipassert av Felix Vedal Grøttheim som ordner seg turmat på pose, hvorpå en kar med lykt kommer forbi. Det er Wilhelm Hestmark Paulsen. (på hovedfoto)
– Det var VELDIG artig å velte kanoen, og veldig morsomt å fiske. Dessuten er det elg i skogen her. Det er lurt å passe seg, sier han med et tilsynelatende vitende glis.

Charlotte Vågan Benjaminsen og Dina Lorentsen er ikke av de som skal ligge i telt eller i hengekøye i skogen, men tar oss gjerne med på en liten rundtur.
– Det blir sikkert fint å sove her, mener de og ønsker oss god tur tilbake i stupmørket. Rundt halve vannet.

Det er stille i skogen. Ingen elg. Ingen skimtes mellom trærne. Alt som høres er lyden av barn som ler.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre