– Vi fikk utfordret oss på mange ulike måter

0
423

Ny inspirasjon, ulike sjangre, spilling på gehøret og stamping. 
– Vi hadde tidenes korpsseminar nesten uten noter og stativ, med dans, sang og musikk. Skikkelig utfordrende og bra, sier dirigent Thomas Holm Carlsen på foto sammen med Elisabeth Fossan.

Vi er i kulturhuset i Sandnessjøen hvor Alstahaug Skolemusikk og Tjøtta skolekorps er i full sving med en konsert som er både innholdsrik og ifølge publikum levende og rett og slett herlig.
– Dette var en fantastisk punktum på ei seminarhelg der de delte sin lærdom og korpsglede med oss, sier ei dame i salen.

Quintus, som er profesjonelle fylkesmusikere i Trøndelag, har vært leid inn som instruktører for helga, og bidrar i konserten med mye energi, hopp, sprett, fantastiske toner og, igjen ifølge publikum, soloer av en annen dimensjon.
– Det er ikke enkelt å beskrive for den som ikke er tilstede, men for oss som selv har vært i korps og er glad i musikk, liv og leven, er dette helt utrolig bra, og vi vet hvor mye jobb som ligger bak, sier samme dame!

Vi får en prat med Carlsen etter seminaret og han nevner raskt at det var en viktig investering for de to skolekorpsene å leie inn Quintus til seminar.
– De er proffe musikere og dyktige pedagoger og vi fikk oppleve alt fra samisk musikk til sambatrommer. Det ga en god følelse, masse ny inspirasjon, spilleglede og det var masse store smil å se. Dette har helt klart bygget oss opp som korps, hver enkelt fikk mye glede, og det er veldig bra, oppsummerer han.

Vi beveger oss fra kulturhuset i Sandnessjøen til stedet der korpset er å treffe til daglig; den lille bygda Søvik 15 kilometer sør for kystbyen.
– Om vi er heldige som har eget korps? Ja, det er slettes ikke en selvfølge at en skole har et eget skolekorps i dag! Vi har kommet oss gjennom tunge år for korps-Norge og klarer å holde et høyt nivå, med kontinuitet over lang tid. Vi har god rekruttering i Alstahaug skolemusikk, hele 12 nye aspiranter kommer inn på 17. mai i år, og vi gleder oss veldig til årets grunnlovsmarkering, sier dirigent Carlsen.

Han berømmer også Tjøtta skolekorps, som holder til noen mil lengre sør, for å drive et godt skolekorps til tross for et begrenset elevgrunnlag.
–  Suksessen for Søvik og Tjøtta ligger i god organisering, positive foreldregrupper, spillelystne barn og brei bygdestøtte. Det er godt å ha ei bygd som er stolte av korpset. De kommer når det er konserter. De ser samholdet, at ungene og ungdommen trives i lag når det er øvelser og konserter, sier han.

Men hvem tar på seg jobben å være dirigent for et lite korps med stort samhold?
– Jeg har vært involvert i korpset siden 1995, og er nå fast dirigent på andre året. Jeg er forsker på NIBIO, Tjøtta til daglig, men har ei god ordning slik at jeg får kombinert dirigentjobben, som er en krevende øvelse, innrømmer han, med smil i stemmen og svarer på hvorfor han fortsetter å gjøre en jobb som tar tid og krefter.
– Den gir jo så mye også. I fjor sommer var vi i Bergen på en stor landsfestival. Det var en fantastisk opplevelse. All spillegleden! Jeg er kjempestolt over at vi lykkes med å drive korps på måten vi gjør!

Tekst: Hege Celine Sæthre
Foto: Janne Lise Åsvang – og av dirigenten, lånt av korpset