Vi utvider og bygger klimarom!

0
1123

Selv om Bente Børsheim inviterer til kakebonanza er det i kjøtt-, spekemat og gavebutikken de trolig mest engasjerte besøkende befinner seg denne høstlørdagen på Vega. For på Stavsmarken gård og pølsemakeri, fant vi kø for å få kjøpt lokal håndverksmat.

Stavsmarken gård på Vega har liten butikk og liten kafe som er åpen hele sommeren. Nå i høst ved enkelte anledninger.

Sammen med ektemannen Lars Børsheim har Bente Børsheim i løpet av få år bygget opp noe langt fra bare sambygdingene setter pris på, for langs Markaveien kjører også folk fra nabokommuner når hun en lørdag utenom sesong åpner dørene i butikk og kafè.
– Vi driver her på tredje året og jobber nå for fullt for å få ferdig sylteflesk, julepålegg og alt som hører til sesongen vi snart går inn i. Akkurat nå har vi videreforedlet noe utegangarsau. Ja, der var det faktisk et merkelig sammentreff som gjorde at så og si alt pinnekjøtt planlagt produsert ble solgt via en eneste telefonsamtale, sier hun.

Elisabeth Aasved jobber for Stavsmarken gård.

Vi er oppe i kafeen der et tyvetalls mennesker snart småprater, drikker kaffe og spiser kaker fra det rikholdige utvalget.  Børsheim rister på hodet når vi spør om dette skal bli ukentlig hendelse, for som hun forklarer; de har to somre hatt åpen kafe for sommergjestene. Et travelt syssel som på sommertid krever tre sett ekstra hender, for da er det svært mange besøkende på øya.
– Vi skal på ingen måte gå andre i næringa når det gjelder kafe, men skal gjøre litt ekstra innimellom. Vi tenker å ha adventskafe den første helga i desember, og så satser vi på afterski.
– Afterski? Her på Vega?
– He, he. Vi bor midt i et flott, flatt langrennsterreng der det ved snø lages enkle løyper, og også i fjor fyrte vi i bålpanna og solgte varm sjokolade med krem!

I den lille butikken venter vi litt mens køen gir seg, for her er det mange som diskuterer produktene i kjøle- og fryseskap. Skal de ha de hotte kjøttbollene? Skal leverposteien testes? Er lammesadelen fra lokal sau? Elisabeth Aasved smiler blidt og svarer erfarent på spørsmål før neste ladning med besøkende kommer inn.
– Det mest populære vi har er nok spekepølsene, og da er det ølpølsene som går raskest. Det finnes ennå litt i hyllene, men det er tomt på kjøl. Vi har produsert maksimalt, men enn så lenge har vi brukt kjølerommet vårt til å modne pølser og annen spekemat. Det vil ikke gå i lengden, så etter jul har vi utbyggingsplan. Da skal vi bygge et klimarom for å få større kapasitet, sier Bente Børsheim.

Fra kafeen i andre etasje

Som tydelig gjør et grundig arbeid for å både produsere og markedsføre varene. Midtinorge.no har fått en rekke tips om bedriften «med de utrolig artige etikettene på produktene» og «de som jo har smaken av vær og vind i maten».
– Jo, vi har fått innovasjonsmidler og har vært på en rekke kurs og samlinger som både gir kunnskap og nettverk. Innovasjonsmidlene var til markedsføringsøyemed, og vi fikk fantastisk hjelp fra Spiren på Mo i Rana. De hjalp oss med logo, nettsider og brosjyrer. Jeg ønsket meg stilen «old sailor tatoos» og det fikk vi. Noen gode diskusjoner måtte til, men vi ble enige om alt til slutt, sier den lokale produsenten, som i likhet med ektemannen kommer fra øya, og som stortrives med å kunne skape både tradisjonsmat og gjerne nye produkter.

Pølser, men også en rekke andre produkter kan vi se i kjølehyllene i gårdsbutikken.

For utsagnet om å kunne smake vær og vind i maten stemmer. Selv om det lages pølse, sylte og leverpostei etter tradisjonsoppskrifter, testes det stadig ut nytt på gården.
– Leverposteien er etter mormors oppskrift, så den er vi veldig glade i. Når det gjelder andre produkter prøver vi stadig ut nytt. Vi var henrykte da vi kom i kontakt med Lofoten Seaweed, for de forsyner oss med tang vi bruker i pølse. Den «blå tangpølsa» har vi fast i hyllene, forklarer hun med referanse til fargen på emballasjen.
– Men igjen, det ble for lite pølse, så vi planlegger å produsere mer til neste år.

Vi finner også produkter fra andre gårder på Vega.

Det kan være vanskelig for lokale produsenter å få solgt produkter utenfor egen gårsdbutikk, men slik er det ikke for Stavsmarken gård. De har vært å møte på messer, de selger produkter lokalt, og fra Bodø-regionen i nord og godt sørover i landet. Hun gir ros til andre småskalaprodusenter og det gode samholdet de har fått via både små messer og REKO-ringen.
– Vi er veldig glade for å ha lokalmatentusiasten Alf Johan Breivik på Spar her på Vega. Han har tatt inn både våre og mange andres produkter. Vi har allikevel ikke som mål å finnes på alle dagligvarebutikker, vi ønsker å beholde et eksklusivt preg, forklarer Børsheim.

I den lille butikken, som ligger midt på gården som eid av mannes familie i fire generasjoner, kikker nye besøkende på nylig innkomne produkter som tydelig står til de egenproduserte. Ei løfter på ei skjærefjøl og leser innholdsfortegnelsen på en boks med oliven.
– Vi selger det vi selv liker og synes passer til våre produkter. Vi har nylig fått inn saueskinn fra lam fra gården til Arnhild og John Arne Ludvigsen. Vi hadde i sommer svært mye salg av bakervarer fra Sandmo gård, og det er stas å kunne ha annet lokalt i butikken, synes Børsheim.

Fristende og bakt på stedet.

Oppe går praten fortsatt og kaker er midtpunktet for den snille stunden. Men tilbake til den merkelige tilfeldigheten som gjorde at så å si all planlagt produsert pinnekjøtt ikke blir å finne i hyllene på gårdsbutikken på Stavsmarken.
– Jeg sendte melding om ferdig produsert lam til en dame, trodde jeg. Men meldingen hadde kommet feil. Den jeg tekstet var en mann på Bekkestua utenfor Oslo. Jeg beklaget så mye at jeg hadde kommet feil, men han lurte bare på om vi hadde pinnekjøtt. Han kunne tenke seg 25 kilo. Så mye produserer vi ikke, men han skal få kjøpe det vi har. Så dermed går den produksjonen til vår nye kunde på Bekkestua, ler hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Det er på langt nær kaker som er hovedsyssel hos denne matprodusenten. – Men om sommeren så vi det var behov for en ekstra kafe, for da er det mye gjester på øya. Så er det hyggelig å åpne av og til, og vi planlegger en adventskafe, sier Bente Børsheim på Stavsmarken gård.