11 C
Brønnøysund
fredag, mai 24, 2024

Visuell, musikal og verbal feiring av nordlandsbunaden

De som tar turen til Goma i Brønnøysund lørdag ettermiddag vil ta del i konsert og abstrakt feiring av et stasplagg – og vil for første gang lokalt få oppleve kunst på veggen laget av Lars Laumann.
– Det er et samarbeid, sier kurator Laumann fra Kunstlauget.

Nordlandsbunaden skal feires i poesi, kunst og musikk –  og torsdag ettermiddag og kveld var det kreativ myldring for å få aller best fremvisning i lokalet midt i Storgata.
– Dette ser jeg særlig frem tid, for vi har med oss Hanna Steinsholm og Gunn Sæther som skal fremføre spesialkomponert musikk. Noen av bildene har hengt oppe en tid, men nå supplerer vi, sier Laumann.

Gunn Sæther skal urframføre sitt musikalske stykke som hedrer nordlandsbunaden, helgelandsnatur og det å bo her.

Gunn Sæther er til stede og bekrefter at publikum på den gratis fremvisningen og åpningen lørdag skal få oppleve urframførelse.
– Fra Kunstlauget annonserte med utstilling i mai og ga temaet abstrakt nordlandsbunad i blått og grønt – våknet noe i meg. Jeg er glad i naturen her på Helgeland og ser for meg mennesket i fargespillet og hvordan vi hører til her. Min fremføring blir alene med bassklarinett og loop station – en maskin som sampler lyder. Det blir nært og personlig og jeg er spent på mottakelsen, sier Sæther.

Her kunst av Espen Tversland – og har du lyst til å se Lars Laumanns første kunstbidrag lokalt, eller Inger Hilde Nyruds nye uttrykk, kan du ta deg en tur på Goma.

Medarbeidere på Goma og flere av kunstnerne står samlet rundt en rekke med malerier som skal finne plass på veggen. Espen Tversland, som ellers er kjent for videokunst, får kommentarer.
– Disse var spesielt fine, hvis jeg skal velge ett blir det dette, sier Ørjan Ebbesen Eikemo, og tar opp et maleri med detaljer som kan overraske.
– Dette er en videreføring av et arbeid jeg startet for noen år tilbake. Da var vi 30 kunstnere på Svalbard over et par uker. Der laget jeg noe som jeg har jobbet videre med, og som har utviklet seg til det du kan se nå. Jeg håper folk får se noe de ikke forventer, sier Tversland, som har atelier på gamle meieriet i Sørbyen.
Han legger til at han setter pris på å se hva de andre kunstnerne har laget.
– Det er kjempeartig å se hva de skaper, jeg er ikke så ofte i sånne settinger, så dette er fint, sier han.

Maleri som skal opp på veggen – ikke tvil om at nordlandsbunaden har inspirert.

Inger Hilde Nyrud er en av de rundt 20 kunstnerne som er representert på utstillingen, men hun er kanskje den som overrasker mest, for på veggen finner vi ikke noen av hennes symbolsterke og linjevakre malerier, men en håndarbeidssak.
– Dette er redesign av heklede og strikkede elementer og består av ullgarn, lintråd og kvister. Det spiller på mangfold og den kraften som ligger i det som er skapt. Det er godt å gå bort fra stringente regler og å lage et helt annet uttrykk, jeg får lyst til å fortsette med dette, sier Nyrud, som til daglig jobber sammen med Tversland i kulturskolen.
Nyrud setter stor pris på initiativet til det du kan oppleve på Goma.
– Dette ble rene høstutstillingen, sier hun.

Espen Tversland og Hanna Steinsholm i prat – i forgrunnet et av bildene du kan oppleve lørdag kveld – og senere.

Lars Laumann ser frem til å delta i den verbale og visuelle dialogen lørdag og forklarer hvorfor han for første gang stiller ut et maleri.
– Dette er laget i samarbeid med Ørjan Ebbesen Eikemo og er skapt over tre dager. Her møtes linjene jeg er opptatt av og flater som Ørjan bringer inn. Det er blitt et dynamisk bilde, sier Laumann, som legger til at kunstnernavnet til de to er Krittsnor, som uten tvil spiller på prosesstart for en bunad.
– Jeg håper folk har lyst til å være med og feire nordlandsbunaden, og lørdag er det mulighet for å slå av en prat med kunstnerne også, sier han.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

– Dette var det mest spennende bildet, synes Ørjan Ebbesen Eikemo (t.v) om Espen Tversland sitt maleri. Det blir feiring av nordlandsbunaden med blant annet konsert og kunst lørdag på Goma i Brønnøysund.

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste