Janne Lise Åsvang er droppet av på kaikanten i Brønnøysund klokken 8:30 en søndag morgen.
– Jeg skal ha frokost før jeg drar videre. Hva er åpent nå? spør hun, og vi går på frokostjakt. Spoiler: Hun blir glad og mett!

For en reisende til Brønnøysund, som aldri har besøkt stedet, kan Storgata være naturlig sted å kikke etter åpen kafe eller spisested. Her er alt lukket og låst, noe som kan være å forvente, for vi er de eneste som går i gatene, og det ville være mer enn råflott å sende noen på jobb for to besøkende; en på jakt etter frokost og en på jakt etter god te.

– Corner hotell? Kan det være noe mat å få kjøpt her, spør Åsvang og kikker inn vinduet. Der sitter tre karer og spiser. En vennlig dame står bak disken og bekrefter at her serveres frokost.
– Jeg skal klare å få til noe til dere, men dere er litt sent ute, og vi ønsker aller mest at folk skal bestille på forhånd, sier hun til en nikkende Åsvang.
– Det har vi full forståelse for, så vi kommer heller tilbake etter å ha bestilt – en annen gang, sier hun.

På Schrøders plass, like bortenfor, er en åpen butikk.
– Asiatisk og norsk mat. Jo, her er det muligheter, sier frokostjegeren og går inn.
Tre minutter senere er vi ute igjen etter å ha fått syns- og sanseinntrykk spekket av alt fra utenlandske søtsaker til grønnsaker vi aldri har sett før. – Dette er vel cassava, spør Åsvang, som er kokk og som har smakt matsorten før.

Ute på veien «oppdager» vi en bensinstasjon, som er åpen og tar turen innom.
– Oi, oi, her er det godsaker i fleng. Sjokoladecroissant kan være godt, og her er alt innen pølser og baguetter… men jeg kjenner for solid brød med godt tilbehør, sier Åsvang.

Hun og vender seg mot siste mulighet i gåavstand; Thon hotell.
– Jo, vi serverer frokost også for dere som ikke har bodd her i natt. En frokost og en te? Det er bare å gå en etasje opp, sier Ann Kristin Sletvold i resepsjonen.
To minutter senere har Åsvang skåret opp de to første skivene til det som skal bli en lang og rolig frokost i stedet som kalles Schrøders stue.
– Brødet ser kjempegodt ut, og det er viktig!

Her er det mye å velge i;
– Faktisk åtte typer müsli, seks sorter typer tørkede nøtter og frukt. Her er biola, melk, yoghurt, tre typer laks, sild, syltetøy. Jeg lar meg imponere, sier Åsvang og henter seg noen biter bacon og pølse.
– Småpølser i denne typen buffet trenger slett ikke være gode, men denne inneholdt kjøtt og godt krydder.
Dette var bra, sier hun.

Åsvang smører grovsennep på grove brødskiver og legger tykke skiver av skinke på og inntar tydelig fornøyd et måltid som nok varer godt utover dagen. Hun avslutter med en kopp te, og kan velge mellom kjapp posevariant og den riktig gode som må trekkes; som en god te i darjeling-familien.

Vel nede i resepsjonen spør vi Sletvold om mange setter pris på frokosten.
– Nylig var en stor flokk hollendere her som var særdeles fornøyde med dagens første måltid hos oss, og vi har hatt frokost som satsningsområde, så vi gjør vårt beste, sier Sletvold;
og ønsker oss en riktig fin dag videre.
Det ble det!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre