13 C
Brønnøysund
tirsdag, mai 7, 2024

– Får vi ikke tak i det vi trenger, lager vi det selv!

Per Kåre Hatten tar et steg videre. – Hos oss er det gjestene som er bereist, ikke maten, sier han.

Bereiste gjester og ikke-reist mat i tillegg til rå design med elegante detaljer er Per Kåre Hattens oppskrift på restaurantdrift ved Torghatten i Brønnøy fremover. – Vi videreutvikler konseptet vår, og får restaurant på det nivået vi ønsker oss, sier eieren av Torghatten Camping & StrandRestaurant AS.

Etter år med en rekke hendelser og ulike veivalg, har Hatten nå satt en kurs han tror vil møte den moderne gjesten.
– Vi ønsker i enda større grad enn før å fremkalle den gode stemningen knyttet til mat, natur, kultur; Speile den fantastiske attraksjonen vi holder til ved. Vi har endret mye på menyen, men tatt med oss det beste. For oss er kvalitet viktig og vi har jobbet frem en inspirasjonsmeny med ikke forutsigbar tvist på tradisjonsmaten, sier han.

Strandrestauranten er oppgradert, blant annet med bord du ikke finner noe annet sted i verden.
– Vi ønsket oss betongbord som sto i stil med resten av interiøret i restauranten. Det var ikke mulig å få tak i noe sted, så vi designet og laget bord selv. Samtidig som vi forbedrer spiseopplevelsen, er det artig å tenke på at betong oppnår største styrke etter 60 år. Vi har skapt noe varig, sier Hatten.
Når det gjelder maten gjør han som tidligere; kjøper inn fra lokale produsenter, eller faktisk, går ned på svabergene nedenfor restauranten og fisker.
– Vi skal ta et stort steg videre når det gjelder råvarer. Vi skal dyrke grønnsaker og rotvekster selv, og til lagring skal vi grave frem jordkjelleren fra 1900-tallet, som står like bortenfor restauranten. Vi skal også jobbe mer med fermentering, sylting, salting og røyking. Slik de gjorde det før, sier han.

Hvem som er del av inspirasjonskilden erklærer han å være bestemor og mamma Hatten, som er del av det åtte generasjons lange løpet på stedet.
– Da jeg lekte rundt her som liten, gikk bestemor og høstet karve som vokste vilt her. Det gjør det fortsatt og vi bruker av denne i blant annet brød vi serverer til suppe. Mamma laget tradisjonsmat;  middag med dessert. Vi ønsker å lage mat av de samme råvarene, men å snu arket. Finne på noe nytt!

Noe den romanske kokken trolig vil skrive under på, for da han ble del av det 12 personer store arbeidsteamet i bedriften i sommer, ble han tatt med ut for å lukte på mosen.
– Ja, faktisk. Han måtte få kjenne lukten av norsk natur og kultur på en gang. Slik har vi gjort det, og slik skal vi gjøre det. På vår måte. Vi skal eksperimentere og lage det vi ønsker og har tro på selv. Blant annet heggeblomstgratineen er selvlaget. Heggen står på plenen her. Vi høster, tørker og bruker i desserter, sier Hatten, som legger til at han når det gjelder karve og heggeblomst også handler av lokale produsenter for å få nok til all bruk.

Det som gjør Hatten skikkelig stolt, sier han, er når gjester smaker sprudlende plommebrus fra Vega og smiler, når de smaker portøl fra Sømna og nikker anerkjennende, men naturlig nok erklærer han seg mest stolt når gjestene får servert en rett de har utviklet på stedet, og spiser maten stille, før de begynner å le, og skraper siste rest av mat fra tallerkenen.
– Ok, så har vi brukt timer til forberedelser, til å planlegge alt fra best mulig hygiene til riktig drikke til riktig rett. Men det er da det er stas. Å dele det som er unikt for stedet her, sier han

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

 

 

 

 

Previous article
Next article

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste